Bebeklerde besin alerjisi



Bebeklerde besin allerjileri sıklıkla süt-süt ürünleri ve diğer protein yoğun gıdalar nedeni ile "besin proteini ilişkili proktokolit" şeklinde ortaya çıkar.
Bebeklikte kolite bağlı rektal kanamanın en sık nedeni besin allerjisidir. Genelde inek sütü ve soya bazlı  mamalarla, ya da anne sütü alırken, doğumdan sonraki 3-6 haftada çizgi ya da nokta eklinde taze kanlı dışkı görülür. Mukuslu (sümüklü) kaka da sık görülen bir belirtidir. İshal olabilir ama bebekler genelde sağlıklı görünümdedirler. Nadiren yaşamın ilk haftasında rektal kanama görülür.
Periferik eozinofili (kanda eozinofil hücrelerinde artış) yoktur ve süte karşı gelişen özgül IgE (spesifik IgE) testleri genelde negatiftir. Dışkıda gzili kan testi sıklıkla pozitiftir.
Tanı, klinik ve endoskopik biyopsi ile konur. Endoskopik incelemede kalın bağırsağın son bölümünde kızarıklık, barsak duvarında yaygın kabarıklıklar ve küçük ülserler (yaralar) görülür. Alına biyopsi örneklerinin mikroskopi incelemesinde yoğun eozinofil hücreleri saptanır.
Tedavi, anne sütü alan bebeklerde annede diyet, anne sütü almayan bebeklerde allerji (elementer) maması ile yapılır. Genellikle inek sütü başta olmak üzere, besinlerdeki proteinler nedeni ile hastalık ortaya çıktığından,  bu gıdalara karşı diyet, tedavide tek yoldur.

Literatür oku: 






Sayfa Başına Dön